Sla over naar inhoud

NL Update – Inflatie vervolgt hobbelige weg naar beneden

Nieuws
03-06-2024
Aggie van Huisseling
ABN AMRO
In 2023 kwam de inflatie gemiddeld uit op 3,8%. In 2024 verwachten wij dat de inflatie daalt tot 2,7% en in 2025 tot 2,2%. Geopolitieke ontwikkelingen, zoals in het Midden-Oosten, zijn het voornaamste risico voor de inflatieramingen.

Artikel Aggie van Huisseling en Jan-Paul van Kerke

Na de piek in 2022 was 2023 het jaar waarop inflatie de weg naar beneden inzette. In 2024 zet deze trend verder door, al neemt het tempo waarmee inflatie mindert af. Energieprijzen spelen een minder grote rol. In plaats daarvan drukken arbeidsintensieve diensten, vanwege de toename in arbeidskosten, hun stempel op de inflatie. In 2023 kwam de inflatie gemiddeld uit op 3,8%. In 2024 verwachten wij dat de inflatie daalt tot 2,7% en in 2025 tot 2,2%. Geopolitieke ontwikkelingen, zoals in het Midden-Oosten, zijn het voornaamste risico voor de inflatieramingen.

Uit het vrijdag gepubliceerde cijfer door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de consumentenprijsindex (CPI) – kortweg de inflatie – in mei uitkwam op een prijsstijging van 2,7% vergeleken met het jaar ervoor. De inflatie kwam in april ook uit op dit cijfer. De inflatie komt sinds de piek in 2022 verder naar beneden. In deze publicatie bespreken we de componenten die het inflatiebeeld van 2024 bepalen. Al met al verwachten we dat de inflatie in 2024 uit zal komen op 2,7% en op 2,2% in 2025, ten opzichte van 3,8% in 2023.

Dalende inflatie in een zwakke macro-context

 

De daling van inflatie in 2023 vond plaats tegen een zwakke macro-economische context. Naast aanbodschokken, zoals de stijging van energieprijzen of de problemen in aanvoerlijnen in de voorbije jaren, is de stand van de economie belangrijk voor het inflatiebeeld. Het afgelopen jaar nam de economische vraag af. Nederland belandde in 2023 in een recessie, met drie kwartalen van negatieve economische groei. Door de wereldwijde verkrapping van het monetair beleid door centrale banken die de beleidsrentes hebben verhoogd, is de vraagkant van de wereldwijde economie een stuk minder sterk dan in 2022. Dit merkte Nederland in de vraag naar goederen vanuit het buitenland, maar ook binnen Nederland verzwakte de vraag van consumenten.

[….]

Lees verder op: ABN AMRO

Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
Top vacature
APG
4.123 - 6.734
Medior
Heerlen, Amsterdam
Wil jij als Actuaris een sleutelrol spelen in de toekomst van pensioenfondsen en bijdragen aan de implementatie van baanbrekende wetgeving?